Instalațiile de pasteurizare sunt destinate tratamentului termic al următoarelor produse:
• lapte;
• smântâna;
• iaurt;
• înghețată;
• sucuri;
• alte lichide cu densități similare.
Capacități: între 1000 l/h ÷ 20.000 l/h
Instalațiile de pasteurizare răspund în totalitate cerințelor EURONORMA.
DETALII TEHNICE:
Întreaga linie este montată pe o platformă de oțel inoxidabil rezistentă la acizi.
Presiunea maximă de lucru este de 10 bar.
Instalația de pasteurizare include următoarele componente principale :
• Vas intermediar;
• Pompe de produs (inclusiv pompa BOOSTER);
• Schimbător de căldură cu plăci, cu 3-6 compartimente de schimb termic, în funcție de necesitățile tehnologice ale cumpărătorului;
• Instalații interne complete (electrice, apa rece-caldă, abur, control proces, tehnologice);
• Valve automate sau manuale;
• Serpentina de menținere - timp de menținere până la 600 sec;
• Grup de reglare a temperaturii produsului la ieșire ( intre 4 - 50℃ );
• Platformă rezistentă la acizi.
SISTEMUL DE CONTROL:
În general comanda instalației este asigurată prin intermediul unui PLC. Acesta asigură respectarea parametrilor de lucru și efectuează următoarele:
• Controlul pompelor (start/stop);
• Controlul și modificarea automată a temperaturii de pasteurizare;
• Recircularea automată a produsului, în cazul în care temperatura de pasteurizare este prea scazută sau presiunea diferențială dintre - compartimente se modifică;
• înregistrarea automată a parametrilor de lucru ai pasteurizatorului ( temperatură, presiune, etc.);
• Spălarea instalației utilizând vasul intermediar.
ECHIPAMENT PERIFERIC :
Pasteurizatorul poate fi proiectat pentru conectarea la următoarele echipamente periferice :
• Dezaerator;
• Omogenizator;
• Separator centrifugal.
Echipament opțional:
Unitatea de pasteurizare poate fi extinsă pe baza unor echipamente opționale, pentru a îndeplini următoarele funcții :
• Asigurarea și controlul diferențelor de presiune pentru a preveni amestecul produsului pasteurizat cu cel nepasteurizat;
• Controlul și reglarea automată a temperaturii inițiale și intermediare;
• Spălarea automată a pasteurizatorului cu unitate de spălare CIP;
• Sistem automat pentru dozarea agenților de spălare;
• Vizualizarea operațiilor pasteurizatorului prin intermediul unui monitor;
• Conectarea pasteurizatorului la un sistem central de comandă și achiziții de date;
• Orice alte opțiuni la cererea clientului.
Capacități nominale, Versiunea standard :
• Pasteurizarea laptelui : 1.000 ÷ 50.000 l/h
• Pasteurizarea smântânii și a altor produse : 1.000 ÷ 10.000 l/h