Organizarea corectă a recepției laptelui este esențială pentru succesul final în procesarea acestuia.
Cerințele generale de care toate sectoarele de primire a laptelui trebuie să țină cont sunt:
- Capacitatea optimă a sistemelor de recepție, care va garanta transportarea rapidă a laptelui la tancurile de stocare;
- Posibilitatea dezaerării și măsurarea exactă a volumului cu ajutorul debitmetrelor digitale; suplimentar, măsurarea se poate efectua si cu ajutorul unor celule de cântărire montate sub tancurile de stocare;
- Posibilitatea de răcire rapidă, în linie a laptelui;
- Posibilitatea de tratament termic al laptelui;
- Posibilitatea de purificare mecanică și bacteriană a laptelui și, în unele cazuri, de separare;
- Posibilitatea de a face analiză de laborator rapidă a laptelui;
- Înregistrarea și stocarea datelor;
- Un nivel ridicat de igienă a conductelor și a tancurilor de stocare, posibilitatea de curățare CIP.
Există mai multe concepte de design și instalare a sectorului de recepție într-o fabrica de procesare a laptelui. Instalațiile de recepție a laptelui pot beneficia de un nivel crecut, mediu sau scăzut de automatizare, in funcție de cerințele clientului și de nivelul automatizării din fabrica de lapte.
Cea mai veche si comună modalitate de recepție a laptelui este recepția cu răcire. Laptele ajuns in sectorul de răcire este dezaerat, măsurat de instalația de recepție si răcit de apa gheață de 0÷1°C până ce laptele atinge temperatura de 4°C. Pe urmă laptele merge in tancurile de stocare.
Recepția laptelui cu răcire este potrivită pentru fabricile de lapte mici sau medii, în care procesarea laptelui este efectuată în aceeași zi, după ce recepția a fost realizată și laptele a fost curățat de bacterii.
Există și alte tipuri de recepție a laptelui, potrivite însă pentru fabricile medii sau mari: recepție cu termizare si curățire, recepție cu termizare, curățire și bactofugare, recepție cu separarea smântânii.