Home » Instalatii si linii procesare » Linii pentru branzeturi tip Pasta Filata

Linii pentru branzeturi tip Pasta Filata

“Pasta Filata” este o brânză cu pasta oparita, ce face parte din familia de brânzeturi italiene. O etapă tipică a fabricării brânzei de tip filata este așa-numitul proces de termoplastificare, care este o prelucrare mecanico-termică a coagulului. Brânza se încălzește până când ajunge la o consistență asemănătoare aluatului. Aceasta este plasată în forme, unde, după răcire, este modelată și cântărită.

Brânza tip Pasta Filata se clasifică în două tipuri:

- Tare și semi-tare: Cașcaval, Provolone, etc.

- Moale și semi-moale: Mozzarella, etc.

Produsul finit are o gamă largă de caracteristici tipice. Acestea depind de tipul de brânză și de regiunea în care este fabricata.

- Culoarea de la alb, galben pal până la galben chihlimbar;

- Grăsime în continutul uscat de la 40% la 50%;

- Conținut de apă de la 40% la 50%;

- Conținut de sare de la 1,5% până la 2,5%,

- Randament de la 9,5% până la 11% în funcție de cazeina și conținutul de grăsime al materiei prime și conținutul de apă al produsului final.